lördag 25 juni 2016

Goslar

Goslar bjöd på ett växlande väder med ömsom sol och värme, ömsom stora gråa moln som dock inte resulterade i något regn. Staden har ingen stellplats, men bjuder på en stor parkering där det ryms många husbilar.  
                                          N 51. 54 37 E 010 25 04 

                                                    Tyvärr var gräset inte ansatt!

Vi gick till turistbyrån för att köpa en karta. Där fick vi tips om tre olika turer i stan som tar från 1,5 - 3 timmar och alla turerna startar från Marknadstorget. Det är nämligen så att Goslar ska göras till fots. 
I mitten på torget finns stadens symbol "the Eagle" på torgbrunnen och den lyser lång väg då den är gjord i brons och sägs vara från 900-talet. 

Som många gamla städer i Tyskland finns även här ett klockspel som ringer dagligen kl 9, 12, 3 och 6. Träfigurerna som kommer fram applicerar till Goslars gruvhistoria som är från 1000-talet. Tyvärr var Rådhuset som är från 1400-talet, under renovering, så därför blir det en bild med skynke på huset. Tredje bilden visar Kaiserworth, numera hotell och restaurang. 



Vi väljer att följa vattendraget Gose som flyter genom stan. De klassiska korsvirkeshusen löper parallellt med ån genom stan och många av dem tillhörde olika skråhantverkare en gång i tiden. 

På turen ser vi också det Siemenska huset,  vilket tillhörde anfadern Hans Siemens och var byggt 1693. 
Staden har många hus vars fasader består av skifferplattor och trästockar och de flesta husen är byggda i slutet av 1500-talet eller under 1600-talet. De är välrenoverade och verkar vara bebodda till 100%. Vad som lyste med med sin frånvaro var de typiska balkonglådorna med sommarblomster som är så vanligt i Tyskland. 

Goslar som grundades 922 blev runt 1015 en "Kaiserstadt" och en mycket viktig ort i det romerska riket och några år senare byggdes Kejsarpalatset i vars salar det har hållits  många riksråd under historiens gång.
Vid vårt besök så tyvärr förberedde man för något arrangemang i parken framför palatset. Både öl-och korvtält sattes upp. 
Staden ingick även i Hansastäderna som en viktig handelspartner. Vid våra promenader såg vi även delar av den gamla ringmuren med sina många torn. 

1992 blev Goslar utnämnd till att ingå i UNESCO:s världsarvslista. Inte så konstigt med tanke på alla vackra hus som är så välbevarade och ger turisterna många aha-upplevelser. Vi stannade två övernattningar på stellplatsen för att hinna med att traska runt i alla gränderna. Tur att vi hade vatten och att toan var tömd eftersom det inte finns service på stellplatsen! 

Vi återkommer gärna till Goslar och då skulle vi även vilja hinna med lite av omgivningarna! 

Nästa etapp tänker vi oss Hameln med Råttfangaren!
Ha det gött
We 4. 

8 kommentarer:

  1. Vilken fin stad ni "hittat"! Tyskland borde man inte bara dra förbi på motorvägarna, det är ett som är säkert!!
    Ha de gott ☀️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja här finns mycket att se o göra, men oftast vill man längre ner försatt få sol o bad. Kör nu försiktigt till Kroatien. Ha det!

      Radera
  2. Det finns många fina städer i Tyskland, och många av dem har man aldrig hört talas om!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är mycket att se på nära håll, men vi måste vända om pga begravning

      Radera
  3. Varför har jag aldrig åkt till Tyskland? Ser underbart vackert ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det finns många vackra städer och länder. Inget är försent ännu

      Radera
  4. Fantastiskt, men det går väl förmodligen inte att få tag i någonstans att bo under v.28-32...
    Ni gör så bra rutter!

    SvaraRadera

Husbilen Helge