tisdag 2 februari 2016

En genväg till England - Gibraltar

Söndag 31 jan tog vi Micran för en utflykt till Gibraltar. Gratis motorväg A7 men passkontroll och tull vilket medförde långa bilköer då även ett plan lyfte från Gibraltars flygplats. Tekniskt sett tillhör Gibraltar varken EU eller Spanien. 

 Gibraltar som är en koloni till England  är en märklig men lockande blandning av det brittiska livet i kombination med det spanska vädret. Idag hade vi 25 gr och man önskade att jeansen fått vara hemma.  

The Rock  eller Klippan som den kallas är den sydligaste punkten i Europa, ligger bara 14 km från Afrikas kust och gränsar till La Linea de la Concepcion i provinsen Cadiz. Men tittar man på kartbladet verkar det som Tarifa ligger längre söderut. 

Trots att klippan är en liten plats finns det mycket att göra. Allt från taxfree shopping, en linbana som man tar för att se aporna i berget, det charmiga Casemates torget eller bara koppla av i den tropiska trädgården i Alameda

Det officiella språket på “The Rock” är engelska men i generella drag pratas det också spanska, och dessutom det lokala slangspråket som kallas Llanito, en märklig blandning av Spanska, Genuesiska , Maltesiska , Engelska och andra bitar som har lagts in över alla år.

Vi fick ta en taxi upp till The Rock eftersom linbanan inte tog med hundar. 

Linbanan som inte var för oss.


Väl uppe på toppen träffade vi på aporna. Egentligen inte annorlunda än de i Prachuap Khiri Khan, förutom att dessa inte har någon svans. Annars lika gåpåaktiga om man har något liknande mat med sig.

För övrigt verkar staden gammal med gamla hus som ser continentala ut. Gamla delar av fort o liknande ser man runt Klippan. 

Vi hade en skön varm dag där!
We 3

4 kommentarer:

  1. Tack för att vi fick följa med på trippen till Gibraltar! Vi åkte ganska nära förbi under vpr Europa runt-resa, men av nån anledning blev det aldrig av att vi åkte dit...

    SvaraRadera
  2. Var där sista semestern i Nerja. Kul ställe med Bobbies iklädda den välkända hjälmen. Låg över i La Linea. Var ni på muséet uppe på klippan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...... Och en röd tvåvåningsbuss. Tyvärr hann vi inte med museet

      Radera

Husbilen Helge