fredag 20 november 2015

Benidorms Mont Everest

Det finns massor av sevärdheter i Benidorm, närmare 53 st enligt Tripadvisor. Nu har vi inte betat av alla men några stycken, varav den senaste är La Cruz de Benidorm. 
Detta landmärke syns från många ställen i Benidorm

Vi har pratat med många och de som varit uppe på toppen i Parque Natural Sierra Helada  säger att det är ett måste att ta sig dit upp för utsikten över Benidorm är fantastisk. Vi tog dem på orden och påbörjade vår tur upp. Först cyklade vi Av. de Montecarlo fram till Sierra Dorada men då fick vi ge upp för den gatan var så brant att inte ens elcyklarna klarade uppförsbacken. Dorada streetan var både kurvig och brant vilket resulterade i att vi fick parkera cyklarna vi ett lägenhetshus. Sedan knatade vi på och Chivas var ju med, så även han kämpade uppför. 
En vy som man knappast förknippar med Benidorm men den finns bakom hörnet!

Höghusen börjar krympa när man kommer upp på höjderna.

Det var tur att vi inte visste hur långt det var upp eller hur många procent stigningen var. 
Det enda som vi såg var att korset blev större ju närmare vi kom och att naturen var ganska karg. Det var lätt att ge upp när vattenflaskan blev tom. Men vi hade ju bestämt att ta oss upp.


För att beskriva vårt kämpande hittade jag denna bild på nätet som visar att korset är placerat 217 m över havet. Som ni ser är det varierande stigningsprocent, med 15% som max. Att sträckan bara skulle vara 2,4 km, har jag lätt för att ifrågasätta. Men det är säkert sant. Där det står Todas direktionens och rondellmärket syns, parkerade vi våra cyklar. Med andra ord vi släpade på våra cyklar där det var 15% stigning.  
Utsikten är enorm! Det är det som är belöningen. 

Av Spanien Posten (2014 mars) framgår att det första korset restes i början på 1960-talet av religiösa män och att det kom från St Jaime kyrkan. Turismen hade kommit till Benidorm och hade fått ett dåligt rykte och som motvikt restes korset uppe på en av Sierra Heladas bergstoppar.  Korset har sedan bytts vid några tillfällen.

Det byggs nya villor uppe på Sierra Heladas topp och vi hoppas att detta inte kommer att påverka naturparken i alltför stor omfattning.  Grönområden kan man inte få för mycket av tycker vi. 

Har vi nu bestigit Mont Everest när korset befinner sig endast 217 m över havet?  Känslan av att ha knatat uppför, gör att vi tycker att vår prestation kan jämföras med en bestigning av Mont Everest. När vi kom åter till husbilen var det bara att stretcha av i sängen! 
Vi fortsätter att upptäcka Benidorm!
Ha det gött
We 4


4 kommentarer:

  1. Att ta sig uppåt är ju alltid en ansträngning, men det ser ut som att utsikten var värt det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var bedårande och känslan av att vi inte gav upp är värt en hel del.

      Radera
  2. Jättefin utsikt! Duktigt av er att knata på. Även Chivas kan få en uppmuntrande klapp på huvudet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man kan inte säga att man ligger på latsidan. Chivas tackar för omsorgen.

      Radera

Husbilen Helge